top of page
Bladeren schaduw

soorten edelstenen

Disclaimer

De werking van edelstenen is niet bewezen en kan iedereen dus anders en/of op zijn eigen manier ervaren. 

Agaat

Agaat is een steen van bescherming en rust. De steen staat voor concentratie en het stimuleren van spirituele groei. Ook zou agaat innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding bevorderen. Deze steen draagt men voor het beschermen van de aura, een veilig gevoel en balans in lichaam, ziel en geest. 

 

De genezende werking van agaat is afhankelijk van de variëteit en kleur. De meeste agaten worden gewaardeerd voor hun trage genezende eigenschappen die rust en stabiliteit geven. Als je je gespannen, negatief of niet helemaal lekker in je vel voelt, dan komen de kalmerende eigenschappen van agaat zeker van pas.

Blauwe kant agaat (blue lace) is een van de meest populaire varianten van de agaat edelsteen. Bekend om zijn zacht blauwe en witte banden, staat dit type agaat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Verder geeft hij je ook moed om je mening te uiten. 

 

Vindplaats:

Agaat komt overal ter wereld voor, van Italië, Duitsland, Brazilië, Egypte tot India. Hierdoor zijn er eindeloos veel variaties in kleuren en patronen.

Sterrenbeelden:

Tweelingen en Schorpioen

Zwakte:

-

Agaat

Amazoniet

Amazoniet is vernoemd naar de rivier de Amazone. De steen van balans. Het wordt gebruikt als een sterke beschermer tegen negatieve energie en elektromagnetische straling. Daarnaast zou de steen een kalmerend en evenwichtige werking hebben bij stemmingswisselingen zoals, verdriet, bezorgdheid en zorgen.

 

Amazoniet verstrekt de vrije wil en zou helpen bij het oplossen van problemen, omdat het verstand en intuïtie in balans brengt.

Vindplaats:

Amazoniet wordt o.a. gevonden in de Verenigde Staten (Colorado) en in het Oeralgebergte in Rusland.

Sterrenbeelden:

Maagd

Zwakte:

Amazoniet kan beter niet te veel met water in aanraking komen.

Amazoniet

Amethist

Amethist is een van de meest geliefde edelstenen. Amethist staat bekend om zijn opvallende paarse tinten en kent een lange geschiedenis. Al van bij de oude grieken werd de edelsteen vereerd om zijn bijzondere werking. Zo zou amethist beschermen tegen dronkenschap (''amethystos'' betekent in het oud-grieks letterlijk ''niet dronken'')

Amethist is erg geliefd om zijn genezende eigenschappen. De edelsteen stimuleert emotionele genezing en vermindert stress en angst. Amethist werkt zuiverend en helpt ook om negatieve emotionele patronen te doorbreken. De edelsteen wordt vaak ingezet om verdriet een plaats te leren geven. Amethist biedt rust, kalmte, inzicht en de kracht om angsten los te laten. 

 

Vindplaats:

Amethist wordt over de hele wereld gevonden maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië.

Sterrenbeeld:

Vissen & Waterman

 

Zwakte:

Amethist kan verkleuren door teveel zonlicht.

Amethist

Aquamarijn

Aquamarijn kan kleurloos, blauw, groenachtig tot groen en geelachtig van kleur zijn. De steen is doorzichtig tot doorschijnend maar 

staat bekend om de prachtige, heldere blauwtinten. Aquamarijn heeft een sterk kalmerende werking, zowel geestelijk als lichamelijk. Het maakt oprecht, eerlijk, tolerant, onbezorgd, ontspannen en vrolijk. Het helpt je in the flow komen en in het moment leven.

De naam aquamarijn is afgeleid van het Latijnse aqua marina, dat zeewater betekent. 

 

Vindplaats:

Aquamarijn wordt o.a. gevonden in Brazilië, Pakistan, Madagaskar en Zimbabwe.

Sterrenbeeld:

Tweelingen, Weegschaal, Waterman & Vissen

Zwakte: 

Aquamarijn kan verkleuren door teveel zonlicht.

Aquamarijn

Aventurijn

Aventurijn is de steen van welzijn. Aventurijn werkt kalmerend, beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt voorspoed en geluk aan en motiveert je om je dromen waar te gaan maken. De steen stimuleert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van nieuwe ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn bevordert besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit.

 

Aventurijn is een vorm van half-doorschijnende kwarts die meestal voorkomt in het licht tot donkergroen. Er zijn echter ok andere kleurvariaties mogelijk zoals oranje, bruin, wit en grijs.

 

Vindplaats:

Aventurijn wordt o.a. gevonden in Brazilië, India, Zimbabwe en Rusland.

Sterrenbeeld:

Stier, tweelingen & maagd

Zwakte: 

-

Aventurijn

Apatiet

Apatiet stimuleert communicatie en zelfexpressie en bevordert geestelijke, lichamelijk en spirituele groei en ontwikkeling. Het maakt open, sociaal, extravert, levendig en werkt motiverend en activerend. Hiermee gaat het apathie, uitputting, lusteloosheid, agressie, zorgen en prikkelbaarheid tegen. Het vergroot de behoefte aan afwisseling en avontuur en bevordert de creativiteit.

 

Vindplaats:

Apatiet is een veelvoorkomend mineraal en kan o.a. gevonden worden in de Verenigde Staten, Portugal, Duitsland, Brazilië en Mexico.

Sterrenbeeld:

Waterman & Weegschaal

Zwakte: 

Apatiet kan beter niet gereinigd worden met water. 

Apatiet

Bergkristal

Bergkristal is een hele zuivere steen die zich zou aanpassen aan de drager. Het word ook wel gedragen voor het reguleren, absorberen, geven of opslaan van energie. De steen stimuleert positiviteit en kalmeert bij negatieve gevoelens zoals woede en verdriet. Zo kan bergkristal niet alleen helpen om emoties weer in balans te brengen, angsten te overwinnen of vooroordelen los te laten, maar ook om meer liefdevol door het leven te gaan. Daarnaast zorgt bergkristal ook voor een heldere geest. Bergkristal bevordert concentratie en geduld, helpt om doelgericht te werk te gaan en geeft inzicht in jezelf en je gedachten.

 

Omdat bergkristal zo neutraal is kan het ook goed gedragen worden met andere stenen. Bergkristal staat voor concentratie, Gelder denken, een neutrale en onpartijdige attitude en het oplossen van problemen

Vindplaats:

India, Sri Lanka maar tegenwoordig komt de steen vaak uit Kenia, Madagaskar en Brazilië.

Sterrenbeeld:

Leeuw & Steenbok

Zwakte:

-

Bergkristal

Jade

Jade is de steen van voorspoed en welvaart. Het dragen van de steen kan geluk aantrekken en zou helpen om negatieve emoties en irritatie makkelijker los te laten. Ook stimuleert Jade het bedenken van nieuwe ideeën en het daadwerkelijk uitvoeren ervan. De steen bevordert liefde, verzorging en tolerantie.

 

Jade is een reinigende en beschermende steen. Het zorgt voor harmonie en evenwicht en trekt voorspoed, geluk en welvaart aan. De steen bevordert zelf verwezenlijking en zelfredzaamheid en helpt om negatieve emoties en irritaties los te laten. Het werkt in op het hart chakra en bevordert hiermee liefde, verzorging en tolerantie. Jade stimuleert het bedenken van allerlei ideeën en ook de daadkracht om ze in praktijk te brengen.

 

Vindplaats:

Jade word voornamelijk gevonden in China, maar ook in Canada, Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Sterrenbeeld:

Weegschaal

Zwakte:

-

Jade

Jaspis

Jaspis werkt aardend en beschermend. De steen helpt je je doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je ergens voor 100% voor gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. 

Vindplaats:

Jaspis is een veel voorkomende steen en wordt o.a. gevonden in: Australië, Brazilië, India, Mexico, Rusland, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Sterrenbeeld:

Maagd

Zwakte:

-

Jaspis
Lepidoliet

Lepidoliet

Lepidoliet werkt beschermend, kalmerend en reinigend. De steen stimuleert onafhankelijkheid en het stellen, concentreren op en verwezenlijken van doelen en stimuleert hiermee persoonlijke groei. Lepidoliet stimuleert ook rationeel en analytisch denken, concentratie, objectiviteit en helpt hiermee om beslissingen te nemen. De steen bevordert innerlijke rust en helpt beperkende gedrag- en denkpatronen doorbreken. Het gaat negativisme, depressie, stress, afhankelijkheid, dwanggedachten en wanhoop tegen 

Vindplaats:

Lepidoliet wordt o.a. gevonden in Rusland, Zweden, Duitsland, Brazilië, V.S., Canada en Madagascar.

Sterrenbeeld:

Weegschaal

Zwakte:

Lepidoliet kan beter niet met water gereinigd worden.

Kunziet

Kunziet is een hele spirituele en beschermende steen. Het werkt sterk in op het hart chakra en stimuleert hierdoor eigenschappen als dienstbaarheid, nederigheid, tolerantie, het vermogen om je te verplaatsen in een ander, fouten toegeven en kritiek ontvangen, overgave, ergens helemaal voor gaan en helpt je met het ontvangen en geven van liefde. De steen maakt flexibel en onafhankelijk, vermindert blokkades en weerstanden en helpt je gevoelens te uiten. Hierdoor helpt het bij het opruimen van emotionele bagage uit zowel dit als vorige levens. Het werkt opbeurend en inspirerend en heeft hiermee een goede invloed op (bipolaire) depressies. Het brengt balans in ratio en intuïtie.

Vindplaats:

Afghanistan, Pakistan, USA, Brazilië, Madagaskar

Sterrenbeeld:

Schorpioen

Zwakte:

Kunziet kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water en te veel blootstelling aan (fel) zonlicht kan de steen doen verkleuren.

Kunziet

Opaal

Opaal is een beschermende en activerende steen. Het maakt vrolijk, optimistisch, levenslustig, spontaan, origineel, creatief en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft ook een sterke connectie met liefde, passie en maakt trouw en loyaal. 

 

Vindplaats:

De opaal wordt gevonden op verschillende plekken ter wereld zoals Mexico, Brazilië en Ethiopië . Maar de bekendste vindplaats, waar 90% van de opalen die gebruikt worden in sieraden vandaan komt, is Australië. De bekendste opaalmijn is Lightening Ridge.

Sterrenbeeld:

Kreeft, Schorpioen, Boogschutter & Vissen

Zwakte:

Opaal kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren. Opaal kan ook beter niet met water gereinigd worden.

Opaal

Rozenkwarts

Rozenkwarts is de steen van het hart en de liefde. De steen werkt in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert daarnaast ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen stimuleert creativiteit en fantasie.

Vindplaats:

Rozenkwarts wordt onder andere in Madagascar, Sri Lanka, Kenia, Mozambique, Namibië, Brazilië, Rusland, Kazachstan, India en Japan gevonden

Sterrenbeeld:

Stier & Weegschaal

Zwakte:

Rozenkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Rozenkwarts

Goudsteen

Positieve instelling, kracht en energie. Goudsteen geeft kracht en energie. De steen geeft hoop, bevordert een positieve kijk op het leven en werkt opbeurend. Hierdoor heeft het een positieve uitwerking op depressies. Het bevordert individualiteit en ambitie en helpt je om je te doelen te bereiken. Fysiek heeft goudsteen een positieve werking op de maag, nieren, voortplantingsorganen en prostaat.

Vindplaats:

Goudsteen is een kunstmatige steen gemaakt met koper en gouddeeltjes die voor de glinstering zorgen. Voor het eerst gemaakt door alchemisten op zoek naar goud.

Sterrenbeeld:

Leeuw

Zwakte:

-

Goudsteen

Tijgeroog

Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand t nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpt met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend, helpt bij over-prikkeldheid van het zenuwstelsel

Vindplaats:

Tijgeroog word voornamelijk gevonden in landen als  Afrika, India, Mexico, Californië en Australië.

Sterrenbeeld:

Tweelingen & Leeuw

Zwakte:

-

Tijgeroog

Turkoois

Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen. Het  brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliserend bij uitputting. Het heeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Het bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en (romantische) liefde. Turkoois beschermt tegen negatieve energie, straling, invloeden en stoffen van buitenaf, werkt zuiverend en brengt de chakra’s in balans. 

Vindplaats:

Tijgeroog word voornamelijk gevonden in landen als  Afrika, India, Mexico, Californië en Australië.

Sterrenbeeld:

Waterman & Vissen

Zwakte:

Turkoois kan je niet  reinigen met water. De steen kan hier door aangetast worden. Turkoois kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Turkoois

Toermalijn

Toermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. De steen doet dit op verschillende manieren: het werkt als een soort van schild, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie. Hierdoor worden de aura energiebanen gereinigd en in balans gebracht. Toermalijn helpt je hierdoor in je kracht staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aannemen. Toermalijn heeft niet alleen een positieve werking op mensen en dieren maar ook op planten en bomen. De steen zorgt voor natuurlijke bescherming en stimuleert groei en bloei.

Vindplaats:

Toermalijn vind je in alluviaal zand en in pegmatieten. De meeste stenen worden gevonden in Brazilië.

Sterrenbeeld:

Weegschaal, Schorpioen & Steenbok

Zwakte:

-

Toermalijn

Howliet

Howliet is een balans steen, het zou je helpen te ontspannen en te aarden. Het ondersteunt verdraagzaamheid en zou helpen te ontspannen in tijden van stress. Slapeloosheid zou geen schijn van kans maken bij Howliet en hoofdpijn zou zomaar eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.

Vindplaats:

Howliet is een redelijk zeldzame steen die vooral veel in Amerikaanse staat Californië word gevonden. De steen werd voor het eerst pas in 1868 ub nova scotia het zuidoostelijke gedeelte van canada gevonden, en werd genoemd naar zijn ontdekker, de Canadese mineraloog henry how. 

Sterrenbeeld:

Tweelingen

Zwakte:

Howliet is een zachte steen, hier door kan het gemakkelijk vloeistoffen absorberen. Reinig daarom de steen niet met water.

Howliet
Zonnesteen

Zonnesteen

Zonnesteen werkt stemmingsverbeterend en stimuleert levensvreugde, optimisme, daadkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve instelling en kijk op het leven. Het is een doeltreffende steen tegen alle vormen van depressie, met name de seizoensgebonden variant. Daarnaast stimuleert zonnesteen het zelfgenezend vermogen van het lichaam en heeft een positieve invloed op chronische keelpijn, maagzweren en reuma.

Zonnesteen kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden.

Vindplaats:

India is de plek voor deze steen. De mooiste stenen komen daar vandaan maar ook onder andere de VS, Tanzania, Congo, Mexico, Noorwegen, China, Sri Lanka, Canada, Australië en Rusland hebben voorraden in de grond hoewel die vaak wel een wat ander uiterlijk hebben.

Sterrenbeeld:

Leeuw & Weegschaal

Zwakte:

-

Duinen

Enthousiast?

shop jou favoriet!

bottom of page